понедељак, 3. мај 2010.

Dimljeni saran

Dimljenog sarana dobro operite u toploj vodi, da spadne cadj i suvisna so. Ukoliko je nedavno i kratko dimljen, ovakva priprema je dovoljna. Ukoliko je odavno ili dugo dimljen, onda ga ostavite neko vrijeme u toploj vodi da odstoji, promijenite vodu povremeno.
Saranu isecemo glavu, rep, peraja, isecemo ga na krupniju parcad.
Stavimo ga u dublji lonac sa vodom, sircetom, lovorom i biberom da se kuva. Treba da vri oko pola sata.
Dok se saran kuva, pripremimo preliv, sjedinivsi sve navedene sastojke.
Znacemo da je dosta kuvanja, kada vidimo da mu se kosti lako odvajaju od mesa – ali ne i da se raspada.
Sarana izvadimo resetkastom kasikom u dublji sud, odmah zalijemo prelivom i prekrijemo sud folijom, da se sve dobro upari.
Posto je odstojalo oko pola sata, moze da se sluzi.

Нема коментара: